MENU
Sosyal ve Kültürel Yapı

Sosyal ve Kültürel Yapı

Okulöncesi, İlk ve Orta Öğretim

Bütün köylerimizde okul mevcuttur. Ancak, köylerin bir kısmında yeterli öğrenci bulunmaması veya fiziki şartların yetersiz olması nedeniyle, taşımalı eğitim yapılmaktadır. Taşımalı eğitim çerçevesinde taşıması yapılan öğrencilerin taşıma giderleri İl Özel İdaresince ve öğle yemeği giderleri de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce karşılanmaktadır.

Birleştirilmiş Sınıflı İlköğretim Okullarımızın hepsine ADSL bağlantısı yapılmış ve bu okullarımıza Ulaştırma Bakanlığı kanalı ile bilgisayarlar gönderilmiştir.

2008-2009 Eğitim Öğretim Yılında toplam 797 öğrenci merkez seçilen 6 ilköğretim okuluna taşınmakta ve bu öğrencilere öğle yemeği verilmektedir.

İlçede, 1 Lise, 1 Anadolu Lisesi, 1 Halk Eğitimi Merkezi, 1 Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM); 9 ilköğretim okulu, 1 anaokulu, 10 birleştirilmiş sınıflı ilköğretim okulu, 1 Öğretmenevi, 1 Özel Sürücü Kursu ile 1 Özel Dershane mevcuttur. Ayrıca, METEM bünyesinde Uygulamalı Anasınıfı, Ataeymir, Yenice, Geyre, Ataköy, Yaykın, Işıklar, Alemler ve Atatürk İlköğretim Okullarında anasınıfı mevcuttur. İlköğretim Okullarında toplam 2.491 öğrenci, Anaokulu ve Anasınıflarında toplam 217 öğrenci ve Liselerde de toplam 757 öğrenci eğitim görmektedir.

Karacasu Anadolu Lisesi 2005 Yılında eğitim öğretime başlamıştır, 1 Müdür, 1 müdür yardımcısı, 1 Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni (Geçici Görevli),1 hizmetli, 19 Öğretmen, 204 öğrenci ile eğitim öğretimine devam etmektedir. Kısmi onarımdan geçirildi. Yeni bilgisayar laboratuarı kuruldu. Yeni hizmet binası Kemal İPBAŞ adlı bir hayırsever tarafından yaptırılmaktadır. Zemin kat kaba inşaatı tamamlanmış, diğer kat inşaat çalışmaları devam etmektedir.

Okuma – yazma oranı yaklaşık % 99’dur. Okuma-yazma bilmeyenler, genellikle 65 yaşının üzerinde bulunan vatandaşlardır. İhtiyaca göre Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce Ana-kız okuldayız Okuma-Yazma kampanyası kapsamında okuma-yazma kursları açılmaktadır.

Yüksek Öğretim

İlçede Adnan Menderes Üniversitesine bağlı Karacasu Memnune İnci Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır. Yüksekokulumuz 2000 yılında 2 programla kuruldu. Dericilik ve Seramik Programları. 2002 yılında Pazarlama Programı ve Takı Tasarımı ve Süs Taşları İşlemeciliği , 2005 yılında Muhasebe, İşletme, Dış Ticaret, Pazarlama İ.Ö, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Otel İşletmeciliği İ.Ö Programları açılmış olup; toplam 11 program mevcuttur.. 2008-2009 Eğitim-Öğretim yılında toplam 1.067 öğrenci mevcudu vardır.

2006-2007 yılında TMSF’den yazışmalar sonucu devri alınan Tekel binası da iş adamı Mimar İrfan BEZCİ tarafından hibe yoluyla finanse edilerek atölyeler tek çatı altına alınmıştır. Bu yeni binaya Nuray-İrfan BEZCİ Kampusü adı verilmiş, olup, 2007-2008 eğitim-öğretim dönemimde hizmete açılmıştır.

2007 2008 Yılında İNCİ HOLDİNG vakfı üyesi Memnune İNCİ YARENCİ tarafından okulumuza bağışlanmak üzere kampus alanında yeni okul binası inşası protokolü imzalanmış ve inşasına başlanmış kaba inşaatı bitirilme aşamasına gelinmiştir.

Karacasu Dandalaz mevkiinde yüksekokulumuzun deri atölyesi AR-GE bulunmaktadır

Özel Öğretim

İlçe Merkezinde Özel Öz Karacasu Sürücü Kursu ve Özel Seviye Dershanesi mevcuttur.

Yurt ve Pansiyonlar

İlçede Öğretmenevi ve Karacasu Eğitim ve Geliştirme Vakfına ait 54 öğrenci kapasiteli Öğrenci Barınma Evi; Belediyeler tarafından işletme ruhsatı verilen İlçe Merkezinde 9 adet gerçek ve tüzel kişilere ait öğrenci pansiyonu hizmet vermektedir.

Spor

İlçedeki gençlik ve spor faaliyetleri İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğünce organize edilmektedir. Spor tesisi olarak Karacasu Futbol Sahası ve Kapalı Spor Salonu faaliyettedir. Karacasu Futbol sahasına çimlendirmesi yapılmıştır. Yenice Beldesi Futbol Sahası yapım çalışmaları 2005 yılı sonu itibariyle tamamlanarak faaliyete geçirilmiştir. Ataeymir Beldesi Futbol Sahası soyunma odalarının ince inşaatı tamamlanmış ve faaliyete geçmiştir.

Karacasu, Yenice ve Ataeymir Spor Kulüpleri amatör kümede mücadele etmektedir.

İlçede, Kaymakamlık, Belediye, Karacasu Vakfı ve Karacasu Spor Kulübü organizasyonu ile futbol, voleybol, basketbol, bilardo, kros, satranç, Wushu/Kikcboks vb spor müsabakaları düzenlenmektedir.

Wu Shu Spor branşında İlimizi ve ilçemizi temsilen Türkiye genelinde yapılan Türkiye Şampiyonalarına katılım sağlanmakta ve başarılar elde edilmektedir.

Kültür

İlçemizde, Türkiye’nin en önemli kültürel varlıklarının başında gelen Afrodisias Antik Kenti bulunmaktadır. Afrodisias Antik Kenti, İlçemize 13 km mesafede bulunan Geyre Beldesi sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçemizde, Afrodisias Antik Kenti’nden çıkan eserlerin sergilendiği Afrodisias Müzesi mevcuttur.

Afrodisias Antik Kenti’nde ilk araştırmalar 1835 yılında Dilletanti Derneği adına Laborde ve Texier tarafından yapılmıştır. İlk kazılar, 1904-1905 yıllarında Paul Gaudin adlı bir Fransız Mühendis ve amatör arkeolog tarafından yapılmıştır. 1937 yılında İtalyan G. Jacobi Afrodisias Agorası’nda kazı yapmıştır. 1961-1990 yılları arasında New York Üniversitesi adına Prof. Dr. Kenan T. ERİM tarafından sistematik kazı ve araştırmalar yapılmış ve bugünkü kalıntıların büyük bir bölümü bu dönemde meydana çıkarılmıştır. 1991 yılından itibaren kazı ve araştırmalara Prof. Dr. R. SMITH başkanlığındaki ekip tarafından devam edilmektedir.

Afrodisias Örenyeri içinde bulunan Akropol Tepesi Höyüğü’nde yapılan arkeolojik kazılarda en eski yerleşim olarak İ.Ö. 4.000 yıllarına tarihlenen kalkolitik seramikler, sileks ve obsidien aletler çıkarılmıştır. Ayrıca, yüzey araştırmalarında Yenice Bucağı Akyar Değirmeni Mevkii’nde Hacılar tipi boyalı seramik buluntuları veren kalkolitik bir düz yerleşim alanı tespit edilmiştir.

Bölge, Bronz Çağı içinde önemli bir yerleşim alanıdır. Afrodisias Örenyeri içinde bulunan ve arkeolojik araştırmalar yapılan Akropol ve Pekmez Tepe Höyükleri Bronz Çağı’nın bütün tabakalarını kapsayan önemli buluntular vermişlerdir. İç Anadolu Bronz Çağı uygarlıkları ürünleriyle bir arada çıkan bu buluntular bölgede gelişmiş ticaret ve kültür alış verişi olduğunu belgelemektedir. Ayrıca, Güzelbeyli Köyü sınırları içinde bir erken Bronz Çağı Nekropolü tespit edilmiştir.

Afrodisias kazılarında, Akropol Tepe Höyüğü ve Afrodite Tapınağı çevresinde Demir Çağı, Lidya tipi seramik veren tabakalar, Arkaik ve Klasik Dönem yerleşimi tespit edilmiştir.

İ.Ö. bin yıl içinde bölgenin en önemli Antik Kenti olan Afrodisias’ta Ön Asya kökenli Tanrıça İştar’Asterte, Anadolu kökenli Tanrıça Kybele ve Grek kökenli Tanrıça Afrodit kültlerinin birleşmesinden oluşan doğa ve bereket tanrıçası nitelikli Afrodisias Afrodit’i kültü gelişmeye başlamış ve Afrodit Tapınağı kurularak şehir bir kült merkezi haline gelmiştir.

Geç Hellenistik Dönem’de bölgede iki antik şehir gelişmeye başlamıştır. Afrodisias ve Plaraza Antik Kentleri Roma Dönemi’nde, özellikle Julius-Claudius ailesinden gelen imparatorlar döneminde hızla gelişmişlerdir. Roma tarafından ayrıcalık ve özerklikler tanınmış ve iki şehir müştereken sikke basmışlardır. Afrodisias, çevresinde bulunan mermer ocaklarının kullanımı ile önemli bir Plastik Sanatlar Merkezi (Heykeltıraşlık Okulu) haline gelmiştir. Bölge, İ.S. 4. yüzyıla kadar gelişmeye devam etmiş ve önemini korumuştur.

Bizans Dönemi’nde Afrodisias, Karya Bölgesi Baş Piskoposluğu haline getirilmiştir. İ.S. 6-11. yüzyıllarda bölge siyasi, dini ve ekonomik sıkıntılarla Vizigot ve Arap akınları yüzünden önemini yitirmiştir.

Afrodisias’ta yapılan kazılar sonucu ortaya çıkarılan belli başlı anıtsal yapılar şunlardır:

  • Afrodite Tapınağı
  • Tetrapylon
  • Stadyum
  • Odeon
  • Felsefe Okulu
  • Piskopos Sarayı
  • Hadrian Hamamları
  • Tiberius Portikosu
  • Agora
  • Bazilika
  • Tiyatro ve Tiyatro Hamamları
  • Tetrastoon ve İmparatorlar Salonu
  • Sebasteion
  • Martyrion

1947 yılında Afrodisias Örenyeri’nden çıkan buluntuların korunması için Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nce Örenyeri içinde bulunan Eski Geyre Köyü’nde eski bir Deveci Hanı müze deposu haline getirilmiş ve bekçi tayini yapılmıştır. 1967 yılı içinde bekçi kadrosu arttırılıp bir memur tayini yapılmıştır. 1972 yılında ilk asistan tayini yapılmış ve mevcut müze binasının yapılmasına başlanmıştır. 1977 yılından itibaren teşhir tanzim çalışmaları yapılarak Müze, 21.07.1979 tarihinde ziyarete açılmıştır. Müzenin içine kurulduğu Afrodisias Antik Kenti, Müzenin bağlı birimi durumundadır.

Afrodisias Müzesi, genellikle Afrodisias Antik Kenti kazılarında ortaya çıkartılan eserlerin sergilendiği lokal bir müze durumundadır. Küçük eserler salonunda Örenyeri sahası içindeki Akropol Tepesi ve Pekmez Tepe Höyüklerinde yapılan kazılardan çıkartılan Kalkolitik Dönem, Bronz Çağı‘nın erken, orta ve geç dönemlerini kapsayan Prehistorik eserlerle, bu höyüklerden ve Afrodit Tapınağı çevresinden çıkarılan Lidya seramikleri, Arkaik, Klasik, Hellenistik Dönem eserleri ile ören yerinde yapılan kazılarda ele geçen Roma, Bizans ve erken İslami devir eserleri sergilenmektedir.

Müze eser koleksiyonunun en önemli bölümünü İ.Ö. 1. yüzyılda Geç Hellenistik Dönemde faaliyete başlayıp İ.S. 5. yüzyıl Erken Bizans Dönemi’ne kadar varlığını sürdüren Afrodisias Heykeltraşlık Okulu’nun ürettiği çok sayıdaki heykel ve kabartmaları ile muhtelif tipte lahitleri oluşturmaktadır. Bu plastik eserlere örnek olarak halen teşhirde bulunan Zoilos Frizi, Melpomene Heykeli, muhtelif imparator heykelleri, Polykleitos’un Diskophoros adlı heykelinin İ.S.1. yüzyıl kopyasını, Akhilleus-Pentexhesileia Grubunu, Bebek Dionysos ve Satyr Heykellerini, muhtelif Nike Heykellerini, Aftodisias Afrodit’inin kült heykelini, rahip ve rahibe heykelleri ile Demos Heykelini örnek olarak gösterebiliriz.

Agora kapısında bulunmuş olan Amazonmakhi, Gigantomakhi ve Kentaur-Lapit mücadelesini işleyen yüksek kabartma grupları ile Sebasteion yapı grubunun yüksek kabartma panoları kazı ekibince restorasyon çalışmalarına devam edilmesi nedeniyle kazı evi atölyesinde korunmaktadır.

2008 yılı Mayıs ayından buyana fiilen hizmete geçmiş olan Afrodisias Müzesi Sevgi Gönül/Sebasteion Salonu’nda sunulan teşhir düzeninin müzenin önceden beri kullanılan diğer teşhir salonlarında da uygulanması ve müze teşhirinin tümüyle çağdaş bir görünüme getirilebilmesi amacıyla Sevgi Gönül/Sebasteion salonu haricindeki tüm teşhir alanlarında “yenileme onarımı” yapılması planlanmaktadır. Geyre Vakfı’nın da desteği ile yapılması planlanan çalışma ile ilgili raporlar bugün itibariyle henüz Bakanlığımız onayındadır.

İlçe Merkezinde Belediyenin yeni binasında Etnografya Müzesi yapımı tamamlanmış ve 2007/Ağustos ayında faaliyete geçmiş olup, teşhir ve tanzim ile etnografik nitelikli eserler ile bölge kültürünü yansıtan eserlerin toplama çalışmaları devam etmektedir. Kültür Bakanlığına devredilmiştir.

Afrodisias Müzesi bünyesinde yeni oluşturulan Afrodisias Müzesi Sevgi Gönül/Sebasteion sergi salonu 2008 yılında sergilenmeye başlanmıştır.

İlçe Merkezi, Ataeymir ve Yenice Beldelerinde Halk Kütüphaneleri mevcut olup, belediyelere ait binalarda hizmet vermektedir. Ataeymir Halk Kütüphanesi, personel yokluğu nedeniyle kapalıdır.

İlçede basımevi, kitapevi, sinema ve tiyatro bulunmamaktadır. İlçe merkezinde 7, Yenice ve Ataeymir beldesinde 4 adet olmak üzere toplam 11 adet İnternet Kafe mevcuttur.

Comments are closed.